Catastro
Wat is de Catastro? - Verhome Investments

Catastro

Bij het kopen van vastgoed in Spanje, of het nu voor persoonlijk gebruik of investering is, komt de term 'Catastro' vaak voor. Dit is een officieel register dat eigenschappen van onroerende goederen vastlegt en essentieel is voor verschillende administratieve en fiscale doeleinden.

De Rol van de Catastro:

De Catastro dient als een database van alle fysieke onroerende goederen in Spanje. Het biedt gedetailleerde informatie over de eigenschappen van vastgoedobjecten die belangrijk zijn voor het bepalen van de kadastrale waarde - een waarde die wordt gebruikt als basis voor de berekening van bepaalde belastingen.

Belang van de Catastro:

De informatie die in de Catastro wordt vastgelegd, is van fundamenteel belang voor de overheid om de onroerendezaakbelasting (Impuesto sobre Bienes Inmuebles - IBI) correct te kunnen heffen. Daarnaast gebruiken planners, ontwikkelaars en burgers de informatie voor diverse doeleinden, waaronder marktanalyse, stadsplanning en juridische verificatie van eigendomsgrenzen.

Componenten van een Catastro Registratie:

Elke registratie in de Catastro bevat:

  • Kadastrale Referentie: Een unieke code die elk onroerend goed identificeert.
  • Eigenschappen van het Vastgoed: De locatie, grootte, type van gebruik en structuur.
  • Eigendomsgrenzen: De fysieke grenzen en de geografische coördinaten van het perceel.
  • Kadastrale Kaarten: Grafische representaties van het onroerend goed.
  • Economische Informatie: De kadastrale waarde die van invloed is op de belastingen.

Het Verkrijgen van Catastro Gegevens:

Catastro-informatie kan opgevraagd worden via de officiële website of persoonlijk bij de betreffende administratieve kantoren. Deze informatie is in de meeste gevallen openbaar en gratis toegankelijk voor individuen.

Verschil met het Eigendomsregister:

Het is belangrijk om op te merken dat de Catastro niet dezelfde juridische status heeft als het Registro de la Propiedad, waar de wettelijke eigendomstitels worden geregistreerd. Het Registro de la Propiedad is definitief in termen van juridisch eigendom, terwijl de Catastro voornamelijk voor administratieve doeleinden wordt gebruikt.

Conclusie:

De Catastro speelt een onmisbare rol in het Spaanse vastgoedsysteem. Het is de basis voor fiscale berekeningen en een belangrijke bron van informatie voor iedereen die betrokken is bij onroerend goed. Of u nu een koper, verkoper, investeerder of gewoon een geïnteresseerde partij bent, de Catastro biedt waardevolle inzichten in de fysieke en economische kenmerken van Spaans vastgoed.

Inzicht in de Catastro en het correct gebruik van de gegevens is een essentiële vaardigheid voor iedereen die zich begeeft op de Spaanse vastgoedmarkt. Het is een fundament van transparantie en kennis die bijdraagt aan een veilige en geïnformeerde vastgoedhandel.

Reactie plaatsen