Escritura Pública [Eigendomsakte]
Escritura Pública Verhome Investments Kennisbank

Escritura Pública [Eigendomsakte]

In het proces van het kopen of verkopen van onroerend goed in Spanje is de 'Escritura Pública', ofwel de Akte van Eigendom, een term die u ongetwijfeld zult tegenkomen. Dit document vormt de ruggengraat van vastgoedtransacties, en zonder dit, is het eigendomsrecht in Spanje niet formeel erkend.

In dit artikel verkennen we de functie, het belang en de componenten van de Escritura Pública.

De Functie van de Escritura Pública:

De Escritura Pública is een officieel en openbaar document dat door een Spaanse notaris wordt opgesteld en uitgegeven. Het formaliseert de overdracht van eigendom en wordt verplicht geregistreerd in het Registro de la Propiedad, het vastgoedregister van Spanje. Dit document is het definitieve bewijs van eigendom en is vereist om het eigendomsrecht te doen gelden en om transacties betreffende het onroerend goed rechtsgeldig te maken.

Belang van de Escritura Pública:

De waarde van de Escritura Pública kan niet onderschat worden. Niet alleen bevestigt het de overdracht van eigendom, maar het biedt ook juridische zekerheid voor de koper. Het beschermt de nieuwe eigenaar tegen toekomstige claims of geschillen over eigendom. Daarnaast is het een noodzakelijke stap voor het uitvoeren van andere gerelateerde processen, zoals het betalen van belastingen en het aangaan van nutsvoorzieningen.

Componenten van de Escritura Pública:

Een standaard Escritura Pública bevat de volgende informatie:

  • Identificatie van het Onroerend Goed: Exacte locatie, grootte, grenzen en een beschrijving van het vastgoed.
  • Identificatie van Partijen: NAW-gegevens van de koper(s) en verkoper(s), inclusief hun fiscale identificatienummers.
  • Verkoopvoorwaarden: De koopprijs, betaalwijze en eventuele andere voorwaarden of clausules die relevant zijn voor de verkoop.
  • Lasten en Beperkingen: Bestaande hypotheekdetails, schulden, of andere juridische lasten die aan het onroerend goed kleven.
  • Energiecertificaat: Verplichte vermelding van de energie-efficiëntie van het pand.
  • Bewijs van Betaling van I.B.I.: Een bevestiging dat de onroerendezaakbelastingen tot op heden zijn betaald.

Het Proces van Verkrijging:

De Escritura Pública wordt verkregen na een reeks stappen, waaronder het overeenkomen van een verkoopprijs, het uitvoeren van een due diligence, het onderhandelen van contractvoorwaarden en het betalen van een voorschot. Na deze stappen stelt de notaris de Escritura Pública op, welke vervolgens wordt ondertekend door zowel de koper als de verkoper in de aanwezigheid van de notaris.

Conclusie:

De Escritura Pública is niet zomaar een document; het is de sleutel tot het veiligstellen van eigendomsrechten en het vrijwaren van juridische zekerheid in het Spaanse vastgoedlandschap. Voor kopers en verkopers is een diepgaand begrip van dit document essentieel, en het wordt sterk aangeraden om bijstand van een deskundige te zoeken om ervoor te zorgen dat de verkrijging en registratie ervan correct wordt uitgevoerd.

Reactie plaatsen