Kosten voor aankoop van onroerend goed in Spanje
Kosten voor aankoop van onroerend goed in Spanje
Investeren in Spaans vastgoed
Verhome Investments
Investeren in Spaans vastgoed
04/06/2024
2 min
0

Kosten voor aankoop van onroerend goed in Spanje

04/06/2024
2 min
0

Voor veel Nederlandse & Belgische investeerders blijft het investeren in Spaans vastgoed een aantrekkelijke keuze, mede dankzij het zonnige klimaat, de rijke cultuur en de mogelijkheid op mooie rendementen. Echter, de aankoop van een woning in Spanje brengt diverse kosten en belastingen met zich mee die een significante impact kunnen hebben op de totale investering.

In deze blog belichten we de belangrijkste financiële aspecten die komen kijken bij het aanschaffen van een woning in Spanje.

Disclaimer: De genoemde getallen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden. Het is essentieel om een gedetailleerde financiële analyse uit te voeren voor jouw specifieke situatie. Voor meer informatie en begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje, staan wij bij Verhome Investments klaar om je te helpen.

Aanbetaling en Financiering

Voor niet-residenten financieren Spaanse banken doorgaans tot 70% van de waarde van de woning, wat betekent dat je minimaal 30% van de woningwaarde als aanbetaling moet hebben. Dit is een belangrijk verschil met de financiering voor residenten, die vaak tot 80% kan bedragen.

Notariskosten

Notariskosten in Spanje zijn gereguleerd door de staat en variëren meestal tussen €600 en €875. Deze kosten zijn afhankelijk van de prijs van de woning en zijn essentieel voor het formaliseren van de aankoop.

Registratie bij het Kadaster

Het registreren van de akten bij het Kadaster brengt ook kosten met zich mee, meestal tussen de €400 en €700. Deze kosten zijn vastgesteld door de Spaanse regelgeving en hangen af van de prijs van de woning.

Belastingen bij Aankoop

De belastingen variëren afhankelijk van of je een nieuwe of bestaande woning koopt. Nieuwe woningen zijn onderhevig aan 10% BTW (IVA) en 1-1.5% zegelrecht (AJD). Voor bestaande woningen geldt de overdrachtsbelasting (ITP), die tussen de 6% en 10% ligt, afhankelijk van de autonome gemeenschap.

Advocatenkosten

Het inschakelen van een advocaat is cruciaal voor juridische begeleiding tijdens het aankoopproces. De kosten voor een advocaat variëren, maar reken op ongeveer 1% tot 2% van de aankoopprijs van het onroerend goed.

Voorbeeldcasus: Aankoop van een Woning van €200.000

Laten we een voorbeeld bekijken van de totale kosten voor een niet-resident die een woning van €200.000 koopt in Spanje in 2024:

  • Aankoopprijs: €200.000
  • Aanbetaling (30%): €60.000
  • Notariskosten: €800
  • Registratie bij het Kadaster: €550
  • IVA (nieuwe woning): €20.000
  • AJD (nieuwe woning, gemiddeld): €2.000
  • Advocatenkosten (1%): €2.000
  • Totaal benodigde investering: €285.350

Dit voorbeeld illustreert dat de totale kosten voor de aankoop van een woning in Spanje aanzienlijk hoger liggen dan alleen de aankoopprijs. Het is belangrijk om deze extra kosten in je budget op te nemen om verrassingen te voorkomen.

Ondersteuning bij de aankoop van vastgoed in Spanje

Bij Verhome Investments staan we klaar om je te begeleiden op elke stap van dit avontuur. Plan nu een kennismakingsgesprek en ontdek hoe we jouw droom van een Spaanse woning werkelijkheid kunnen maken.

Wij kunnen jou behoeden voor fouten en je begeleiden in jouw reis in Spaans Vastgoed.


Reacties
Categorieën