Wat Kost het om Vastgoed te Verhuren in Spanje?
Wat Kost het om Vastgoed te Verhuren in Spanje?
Investeren in Spaans vastgoed
Verhome Investments
Investeren in Spaans vastgoed
03/30/2024
4 min
0

Wat kost het om vastgoed te verhuren in Spanje?

03/30/2024
4 min
0

Bij Verhome Investments hebben we, samen met een selecte groep investeerders, de stap gezet om te investeren in Spaans vastgoed, met een speciale focus op Costa Blanca Noord...

Onze ervaringen hebben ons waardevolle lessen geleerd, die we graag delen om Nederlandse investeerders te helpen succesvol te investeren in Spanje. Met een potentiële jaarlijkse huurinkomst tussen de €20.000 en €30.000, is het een aantrekkelijke markt, maar er zijn belangrijke kostenposten en belastingregels om rekening mee te houden.

Disclaimer: De getallen die in deze blog worden genoemd, zijn indicatief en geven een algemeen beeld van wat je mogelijk kunt verwachten bij het investeren in Spaans vastgoed. Jouw ervaringen in het vastgoed kunnen verschillen, en de getoonde berekening is bedoeld als een eerste inzicht en niet als een uitputtende analyse. Mocht je hier nou meer over willen weten, wij staan klaar om je hierbij te helpen. Voel je vrij om een afspraak in te plannen, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken.

Dat gezegd hebbende, laten we starten met een overzicht van de posten en bijkomende kosten.

Community Kosten - VVE

De eerste kostenpost zijn de community kosten, vergelijkbaar met de VvE kosten in Nederland. Deze maandelijkse kosten dragen bij aan het onderhoud en de beveiliging van het complex en variëren van €100 tot €350 per maand, afhankelijk van de faciliteiten.

Water en Elektra

Waterkosten in Spanje liggen tussen de €20 en €50, afhankelijk van het verbruik. Elektrakosten kunnen in de zomer oplopen tot €120 tot €170 per maand door het gebruik van airconditioning, terwijl ze in de winter dalen naar €70 tot €100.

IBI en Afvalstoffenheffing (EBF)

De IBI, een jaarlijkse onroerendgoedbelasting, en de afvalstoffenheffing variëren per regio, maar liggen gemiddeld tussen de €300 en €700 per jaar.

Internet

Een essentiële voorziening voor huurders is WiFi, met kosten rond de €25 tot €50 per maand voor een goede verbinding.

Verzekering

Een basisverzekering voor het vastgoed kost ongeveer €30 tot €50 per maand. Dit is cruciaal voor het dekken van eventuele schades.

Hypotheek

Met de huidige rente rond de 4,7% in maart 2024, is het belangrijk om de hypotheekkosten in de berekening mee te nemen. De exacte kosten hangen af van de leensom en de looptijd.

Belasting op Huurinkomsten

Wat is de belasting op huurinkomsten van mijn Spaanse vastgoed en wat zijn de aangiftetermijnen?

Voor 𝟐𝟎𝟐𝟒 zijn de belastingtarieven op huurinkomsten voor niet-inwoners uit de Europese Economische Ruimte (EER), inclusief Nederlanders, vastgesteld op 𝟭𝟵% over je netto huurinkomsten (bruto huurinkomsten minus kosten).

Dit tarief wordt berekend over de bruto huurinkomsten, zonder aftrek van persoonlijke uitgaven of vrijstellingen.

Voor verhuur op lange termijn in Spanje kun je profiteren van significante aftrekposten.

Als de huurder jouw eigendom als zijn hoofdverblijf gebruikt, mag je 60% van het belastbare bedrag (inkomsten na aftrek van toegestane kosten) in mindering brengen.

Deze aftrek is echter niet van toepassing op kortetermijnverhuur.

𝗗𝗲 𝗮𝗮𝗻𝗴𝗶𝗳𝘁𝗲𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗱𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗵𝘂𝘂𝗿𝗶𝗻𝗸𝗼𝗺𝘀𝘁𝗲𝗻 𝗶𝘀 𝗼𝗼𝗸 𝗴𝗲𝘄𝗶𝗷𝘇𝗶𝗴𝗱 𝗶𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟰...

Waar je voorheen elk kwartaal aangifte moest doen vóór de 20e van de volgende maand van het kwartaal, is dit nu vereenvoudigd naar één keer per jaar, met als deadline 20 januari van het volgende jaar.

Let goed op!: controleer of de gemeente waar jij wenst te investeren nog holiday rental vergunningen afgeeft. Dit maakt het mogelijk om Short-term te verhuren.


Voorbeeldberekening met 70% Bezetting

Stel, je hebt een bezetting van 70% door het jaar heen, met een huurprijs van €1500 per maand van september tot mei en €1500 per week in de zomermaanden (juni, juli, augustus).

  • Winterperiode (9 maanden): €1500 x 9 = €13.500
  • Zomerperiode (12 weken): €1500 x 12 = €18.000
  • Totale bruto huurinkomsten: €31.500

Van dit bedrag trek je de jaarlijkse kosten af:

  • Community kosten: €200 x 12 = €2400
  • Water en elektra: Gemiddeld €125 x 12 = €1500
  • IBI en EBF: Gemiddeld €500
  • Internet: €25 x 12 = €300
  • Verzekering: €40 x 12 = €480
  • Hypotheek: Afhankelijk van de leensom, voor dit voorbeeld nemen we €6000 per jaar
  • Overige kosten: €100 x 12 = €1200

Totale kosten: €12.380

Netto huurinkomsten: €31.500 - €12.380 = €19.120

Belasting (19% over netto): €19.120 x 19% = €3632,80

Netto jaarinkomsten na belasting: €19.120 - €3632,80 = €15.487,20

Deze berekening toont aan dat, zelfs na aftrek van kosten en belastingen, investeren in Spaans vastgoed een aantrekkelijk rendement kan opleveren. Het is echter cruciaal om alle kostenposten en belastingregels goed in kaart te brengen en rekening te houden met de financieringskosten.

Bij Verhome Investments willen we onze investeerders behoeden voor de valkuilen waar wij zelf in zijn gevallen. Door onze kennis, ervaring en netwerk te delen, streven we ernaar jouw investeringsreis in Spaans vastgoed zo soepel en succesvol mogelijk te maken. Met ons aan je zijde ben je verzekerd van een partner die de dromen én de realiteit van het investeren in Spaans vastgoed kent en begrijpt.

Profiteer van een direct en indirect rendement in Vastgoed

Naast de directe en indirecte rendementen die vastgoed in Spanje kan opleveren, is het belangrijk om te overwegen dat er natuurlijk alternatieven zijn voor het maximaliseren van je rendement, zoals beleggen in opties of aandelen. Deze vormen van investeringen bieden hun eigen unieke voordelen en risico's, en het is essentieel om een gedegen onderzoek te doen naar alle beschikbare opties voordat je een beslissing neemt.

Een significant voordeel van investeren in vastgoed ten opzichte van andere investeringsvormen is het aspect van waardeopbouw over tijd. Door aflossing van de hypotheek in combinatie met stijging van de waarde, groeit je eigen vermogen in het vastgoed, wat we een indirect rendement noemen. Dit is in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, waar de waarde fluctueert en geen fysiek eigendom vertegenwoordigt. Daarnaast bieden de huuropbrengsten een direct rendement op je investering, wat een regelmatige inkomstenstroom creëert.

Vastgoed staat bekend als een waardevast product waarin je fysiek eigendom hebt. 

Dit biedt niet alleen een gevoel van zekerheid, maar ook de potentie voor waardevermeerdering over de jaren. Met name de regio Costa Blanca Noord ervaart een toenemende vraag, wat de verwachting schept dat de waarde van vastgoed in dit gebied zal blijven stijgen. Dit maakt het verhuren van je vastgoed niet alleen een stabiele, maar ook een lucratieve investering.

Bij het overwegen van vastgoed als investering is het dus belangrijk om zowel de directe als indirecte rendementen mee te nemen in je calculatie. De combinatie van huuropbrengsten en waardeopbouw door aflossing van de hypotheek biedt een aantrekkelijk totaalrendement.

Bovendien, met de groeiende populariteit van regio's zoals Costa Blanca Noord (waar wij actief zijn), positioneert vastgoedinvestering zich als een sterke kandidaat voor diegenen die op zoek zijn naar een solide en potentieel groeiende investering.

Wil je meer weten over succesvol investeren in Spaans vastgoed? 

Plan nu je afspraak met ons en ontdek hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Donny Verboom - Eigenaar Verhome Investments

Reacties
Categorieën