Het belang van juridische begeleiding bij het kopen van Spaans vastgoed
Waarom een advocaat inschakelen essentieel is bij het kopen van vastgoed in Spanje
Investeren in Spaans vastgoed
Verhome Investments
Investeren in Spaans vastgoed
03/09/2024
2 min
0

Waarom een advocaat inschakelen essentieel is bij het kopen van vastgoed in Spanje

03/09/2024
2 min
0

Investeren in Spaans vastgoed is voor veel Nederlandse beleggers een aantrekkelijke optie.

De combinatie van het aangename klimaat, de rijke cultuur, en de potentieel hoge rendementen maakt Spanje tot een populaire keuze. Echter, het aankoopproces van vastgoed in Spanje verschilt aanzienlijk van dat in Nederland, met name door de cruciale rol die advocaten spelen in dit proces.

In deze blog duiken we dieper in waarom het essentieel is om juridische begeleiding te hebben bij het kopen van vastgoed in Spanje, met een focus op de positie van advocaten, de documentatie die zij moeten regelen, en het algehele belang van hun rol.

De Positie van Advocaten in Spanje

In Spanje hebben advocaten (abogados) een centrale rol in het vastgoedtransactieproces. Ze zijn niet alleen juridische adviseurs maar fungeren ook als cruciale schakels tussen de koper, verkoper, en andere betrokken partijen zoals makelaars en notarissen. In tegenstelling tot Nederland, waar de notaris een groot deel van het juridische werk op zich neemt, ligt in Spanje de nadruk op de advocaat voor het uitvoeren van due diligence, het opstellen en controleren van contracten, en het waarborgen van de juridische veiligheid van de transactie.

Belangrijke Documentatie en Taken van de Advocaat

1. NIE Nummer

Een van de eerste stappen in het kopen van vastgoed in Spanje is het verkrijgen van een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero), een fiscaal identificatienummer voor buitenlanders. Dit nummer is essentieel voor bijna elke transactie in Spanje, waaronder de aankoop van vastgoed, het openen van een bankrekening, en het afsluiten van een verzekering. Een advocaat kan helpen bij het snel en efficiënt verkrijgen van dit nummer, wat anders een langdurig en complex proces kan zijn.

2. Kadastrale Gegevens

De advocaat controleert de kadastrale gegevens van het vastgoed om de exacte grenzen, de grootte van het perceel, en het bestaan van eventuele lasten of beperkingen te verifiëren. Deze informatie is cruciaal om te verzekeren dat wat je koopt overeenkomt met de officiële registraties en vrij is van juridische complicaties.

3. Eigendomsakte en Schuldvrij Certificaat

Het controleren van de eigendomsakte (escritura) verzekert dat de verkoper de rechtmatige eigenaar is van het vastgoed. Daarnaast regelt de advocaat een schuldvrij certificaat (certificado de deudas) om te bevestigen dat er geen onbetaalde hypotheek, belastingen, of gemeenschapskosten op het vastgoed rusten.

4. Vergunningen en Bestemmingsplannen

Een essentiële taak van de advocaat is het controleren van de bouwvergunningen en bestemmingsplannen. Dit is vooral belangrijk bij nieuwbouwprojecten of als je plannen hebt om het vastgoed te verbouwen. De advocaat verifieert of alle bouwwerkzaamheden legaal zijn uitgevoerd en of er toekomstige ontwikkelingen gepland zijn die de waarde of het gebruik van het vastgoed kunnen beïnvloeden.

5. Opstellen en Controleren van Contracten

Van het reserveringscontract tot de uiteindelijke koopakte, de advocaat stelt deze documenten op of controleert ze grondig om de belangen van de koper te beschermen. Dit omvat het opnemen van ontbindende voorwaarden, zoals het verkrijgen van een financiering of een positieve uitkomst van een bouwkundige keuring.

Het Algehele Belang van Juridische Begeleiding

De rol van de advocaat in Spanje gaat verder dan alleen het papierwerk.  Ze bieden gemoedsrust door ervoor te zorgen dat alle aspecten van de aankoop juridisch solide zijn. Ze kunnen ook adviseren over fiscale implicaties, helpen bij het navigeren door het complexe landschap van lokale regelgeving, en optreden als je vertegenwoordiger in onderhandelingen.

Het inschakelen van een advocaat bij het kopen van vastgoed in Spanje is niet alleen een veiligheidsnet; het is een essentiële stap in het waarborgen van een succesvolle en veilige investering. 

Door te investeren in de diensten van een gekwalificeerde advocaat, kun je met vertrouwen navigeren door het aankoopproces, beschermd tegen de vele valkuilen van de Spaanse vastgoedmarkt.

Klaar om de stap te zetten naar jouw droomvastgoed in Spanje? 

Plan nu een kennismakingsgesprek met ons in om te ontdekken hoe wij je kunnen begeleiden bij een veilige en succesvolle investering in Spaans Vastgoed.

Plan je kennismaking en begin vandaag nog aan jouw Spaanse vastgoedavontuur!


Constantijn van Haeften - Partner Verhome Investments

Reacties
Categorieën